bugün
yenile
    1. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      omurgada hareket kısıtlılığına neden olan iltihaplı bir romatizma hastalığıdır. yaklaşık her yüz kişiden birinde görülür. hastalığa bağlı omurgaya esneklik sağlayan bağların ardışık kemikleşmesiyle, omurga adeta alçıya alınmış gibi sabitlenir. bu da kişide bel ve boyun hareketlerinde kısıtlanmaya ve öne doğru kamburluğa neden olur. daha ileri evrelerde, boyun hareketlerindeki ciddi kısıtlanmayla, baş hareket edemez, görüş alanı daralır ve kişi ancak tüm vücudunu çevirerek başına yön verebilir.
    2. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      erken fark edildiğinde ilaçlar ve iyi bir egzersiz programıyla gidişatı yavaşlatılabilen otoimmün bir hastalıktır. suna pekuysal ve ahmet mete ışıkara'nın hastalığı olarak bilinir
    3. 7
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Özellikle omurgayı etkileyen kronik, ilerleyici, ağrılı sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalık. Ortaya çıkmasında genetik yatkınlık önemli. Genelde erkeklerde görülen ve 15-30 yaş aralığında ortaya çıkan bir hastalık olduğu söylenir. En belirgin belirtisi dayanılmaz bel ağrısı ve belde tutukluktur. Kalçada ve topuklarda da ağrı olabilir. Hareket ettikçe ağrı azalır, istirahatle artar. Bel tutukluğu özellikle sabahları daha fazladır gün içinde hareketle azalır. Uyandığınızda tutukluk sebebiyle hareket ettikçe canınız acır, canınızın acımasına bağlı olarak hareket etmediğiniz takdirde de ağrı ve tutukluk devam edecektir. Böyle berbat bir döngü. Teşhisinde genelde bel fıtığı ile karıştırıldığı söylenir. Tam olarak tedavisi mümkün olmasa da ilaçla kontrol altında tutulur -en azından denenir-. Düzenli olarak egzersiz, spor ve yüzme önerilir. Ayrıca Allah düşmanıma vermesindir.
    4. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (#3998755) bu hastalıkla benzer tanı alan bir süreç yaşıyorum, hastalığa dair henüz sonucum kesin değil fakat tam olarak ne olduğunu bilmiyorum ama gerçekten korkuyorum. öylesine youtube’da dolaşırken bir videoya denk geldim, arkadaşım bu hastalık için göğe bakamayanlar hastalığı gibi bir tabir kullanmıştı ama bu kadarını da beklemezdim. üzücü olan hastalığın kesin bir tedavisi yok, sadece süreci yavaşlatan şeyler varmış. gerçekten allah düşmanıma vermesin. -link
    5. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (#3998755) bu entri ile hali hazırda tanımı yapıldığı için tanım kısmını atlıyorum. bu hastalığın tanısını bana yaklaşık 4 ay önce boyu devulmeyesice bir doktor koydu. bu öyle bir hastalık ki, uyumayı zehir ediyor insana. 7 saat uyuyorsam en az 20 defa hareket ediyorumdur. bu hastalığa sahip bahtsız bedeviler için tavsiyem ise en rahat uyku, ya sırtüstü uyumak ya da yüzüstü uyumaktır. bunların dışında uyumanız imkansız zaten. hatta yapabilen varsa ayakta bile uyuyabilir. ben denedim olmuyor. gün içerisindeki anlık ağrılardan hiç bahsetmiyorum. ama şöyle bir örnek verebilirim ki; ağrı kesici kullanmaya başlamadan önce yeğenim ile parkta gezerken, o koştu. ben de onu yakalamak için koşmayı denedim. koşamadım. yeterli. bu hastalığa karşı en iyi şeylerden birisi ise sürekli hareket halinde olmaktır. mesela uzun yol şoförüyseniz mesleği bırakmanız bile icabet edebilir. çünkü sürekli sabit kalmak bu hastalığa sahip insanlar için iyi bir şey değildir. benim tavsiyem ise sırtüstü yüzmektir. bu hastalığa sahip yarışmacı arkadaşlara başarılar diliyorum.